TERUGBLIK OP DE VOORJAARSCONCERTREEKS

Een bijzonder werk stond centraal in de concertreeks van de Koninklijke Harmonie Hergenrath in het voorjaar van 2019: "The Heroes of Orzán" – een spannende mix van symfonie, filmmuziek en vertelling. Het orkest uit de superieure afdeling onder leiding van Rainer Hilger trad op in Hergenrath, Stolberg (Duitsland) en Echternach (Luxemburg).

De serie lenteconcerten begon op 27 april in de parochiekerk van Hergenrath. In het kader van de viering van de tienjarige "Art Tour" was het orkest op 12 mei te gast in het museum “Zinkhütter Hof” in Stolberg bij Aken. Op 8 juni gaf het orkest een concert in de fantastische concertzaal "Trifolion" in Echternach.

De drie lenteconcerten werden geopend met de ouverture "Festival Bells" van Thomas Doss. Het feestelijke werk van de Oostenrijkse componist wordt begeleid door talrijke muzikale klokken. Daarna stond de gevarieerde "From Ancient Times" van Jan Van der Roost op het programma. In zijn werk laat de Belgische componist oude tijden tot leven komen: van gregoriaanse klanken, een middeleeuwse dans tot de gouden eeuw van de Vlaams-Franse school.

"The Heroes of Orzán"

De bekroning van de lenteconcerten was het halfuur durende werk "The Heroes of Orzán" van de Spaanse componist Anton Alcalde. Diep ontroerd door een tragisch ongeval dat begin 2012 in Galicië plaatsvond en vier levens eiste, wijdt de componist zijn gelijknamige werk aan de helden van Orzán. Het vertelt het verhaal van een Slowaakse Erasmus-student die zich laat meeslepen aan de ruige kust van Galicië. Drie politieagenten sterven tijdens de dramatische reddingsoperatie. "The Heroes of Orzán' is een originele mix van symfonie, filmmuziek en verhaal.